7 Kasım 2019 Perşembe

Kordon Kanı Nedir?

Kordon kanı nedir avantajları nelerdir?
Anne rahminde bebek (fetus) arasında bulunan kordon bağı gebelik boyunca bebeğin besin ve oksijen gereksinimini 
sağlayan göbek kordonundan doğum sonrasında toplanan kandır. İçinde kök hücreler bulunmaktadır. Kordon kanı yaklaşık 100 mililitre olduğu için içerdiği hematopoetik kök hücre sayısı sınırlı olup bu miktar kemik iliği veya periferik kandan elde edilebilen hücre miktarından daha çok durumdadır.
Kordon kanı ‘hematopoetik kök hücreler’ denen çok kıymetli bir içeriğe sahiptir. Hematopoetik kök hücreleri herkesin kanında ve kemik iliğinde bulunan olgunlaşmamış kan oluşturmaya çalışan hücrelerdir. Vücudunuzun sağlıklı ve sistemli bir şekilde çalışması için kırmızı veya beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşümektedirler. Fakat kemik iliği hastalığı olan hastalarda bu sistem uygun şekilde çalışmamaktadır. Kök hücre nakli tedavi başarısını oldukça artırabilen bir tedavi yönteminin başındadır. Bunlardan birisi olan kordon kanıdır. Nakil amacı ile gerekli yedek doku için potansiyel bir kaynak sunar. Dünya genelinde kordon kanı kullanılan 25.000'binden fazla nakil gerçekleştirilmiştir.
Kordon kanı bağışı çok kolaydır. Genellikle göbek kordonu, plasenta ve kordonda bulunan kan, bebeğin doğumundan sonra atılır.
Kordon kanının bağışı, anne ve bebek için güvenli olan ağrısız sızısız bir işlemdir.
Anne ile bebek arasındaki kordon kesildikten sonra göbek bağı ve plasentadan kan alınmaktadır.Tüm işlemler yaklaşık 5 dakikada biter.
Bağış yapmak istiyorsanız hastane yetkililerine bu durumu hamileliğin 34.cü haftasından bildirmeniz gerekir.Buna göre ekipler hazırlık yaparlar ekipman vb.
Verdiğiniz kan bir dizi kontrolden geçtikten sonra bağışlanabilir hale gelecektir ve kanınızı bir kordon kanı bankasına bağışlayabileceksiniz.
Tüm ailelere öneriyoruz

Genetik bir hastalıkları bulunmamasına rağmen kızlarının kordon kanını gelecekte başına gelebilecek hastalıklarda kullanılmak üzere saklayan Derya ve Muhammet Bıyık çifti, bu yöntemi tüm ailelere öneriyor. Baba Muhammet Bıyık, “Tıp her gün ilerliyor. Belki de çok yakında kordon kanı ve kök hücreyle ilgili yeni gelişmeler olacak. Umarız hiçbir zaman ihtiyacı olmayacak ama böyle fırsat varken kızımızın geleceğini garanti altına almak istedik" dedi.

 Kordon kanı ve kök hücrelerle ilgili dünyada birçok çalışma yapıldığını belirten Bıyık çifti, şöyle devam etti: “Tahminler doğru çıkarsa kök hücreler yakın bir gelecekte parkinsondan, kalp hastalıklarına, diyabetten felce kadar birçok hastalıkta kullanılabilecek. İmkanı olan tüm ailelere çocuklarının kordon kanını saklamayı tavsiye ediyoruz. ''Çünkü gelecekte kök hücre ve gen teknolojisinin tıpta çok büyük bir etkiye sahip olacağına ve birçok hastalığa çözüm sunacağına inanmaktayız''



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder