10 Ekim 2019 Perşembe

Kök Hücre Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Kök hücreler hastalığı nasıl tedavi edebilir?

Çoğu insan, hastalıkları tedavi eden kök hücreler hakkında düşündüklerinde, bir kök hücre nakli işlemi düşünürler. Kök hücre naklinde, embriyonik kök hücreler ilk önce gerekli yetişkin hücre tipinde uzmanlaşmış durumdadır. Daha sonrasında bu olgun hücreler, hastalık veya yaralanma nedeniyle hasar gören dokuyu değiştirmektedir.
Bu tedavi türü şu amaçlarla kullanılabilmektedir:
  • Omurilik yaralanması, 
  • Felç, 
  • Alzheimer hastalığı, 
  • Parkinson hastalığı veya diğer nörolojik sorunlardan zarar görmüş nöronlar
  • Kalp krizinden sonra hasarı onarabilen diyabet kalp kası hücrelerinde tedavi edebilecek insülin üretmek
  • Zarar görmüş veya hastalıklı herhangi bir doku veya organı değiştirilmesi
Fakat embriyonik kök hücre temelli tedaviler çok daha fazlasını yapabilmektedir.
Kök hücrelerin kalp kası hücrelerinde nasıl geliştiğini incelemek, kalp krizinden sonra kendini tamir etmek için kalp kasını nasıl indükleyebileceğimize dair ipuçları sağlayabilir. Hücreler hastalığı incelemek ve yeni ilaçlar tanımlamak veya ilaçları toksik yan etkiler için taramak için kullanılabilmektedir.
Bunlardan herhangi birinin, tek bir hücreyi nakletmeden insan sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olmaktadır.

Kök hücre araştırmalarıyla hangi hastalıklar tedavi edilebilmektedir?

Teoride, kök hücre araştırmalarıyla tedavi edilebilecek hastalık türlerin de sınır bulunmamaktadır. Araştırmacılara göre tüm hücre tiplerini embriyonik kök hücreler aracılığıyla inceleyebilecekleri göz önüne alındığında, herhangi bir hastalıkta atılım yapma potansiyeline sahipliğindedir.

Günümüzde hangi hücre tedavileri mevcuttur?

Embriyonik kök hücre temelli tedaviler için birçok klinik son yıllarda deneylere başlamıştır. Bunlardan elde edilen sonuçlar ve denemeler, tedavilerin güvenli ve etkili olduğunu açıklayana kadar elde edilemeyecektir ve bu birkaç yıl alabilmektedir.

Ocak 2016 itibariyle dünya genelinde on hücre terapisi onaylanmış olsa da yaygın olarak kullanılan kök hücre bazlı tedavi kemik iliği naklidir. Kemik iliğinde kan oluşturan kök hücreler, ilk tespit edilen ilk kök hücrelerdi ve klinikte ilk kullanılanlar olarak bilinir. Bu hayat kurtarıcı teknik ile dünya çapında lösemi gibi kan kanserlerinden muzdarip binlerce kişiye yardımcı olunmaktadır. Kordon kanı ve Kök Hücre bankacılığı bu kapsamda önemli bir rol oynamaktadır.

Kanser tedavilerindeki mevcut kullanımlarına ek olarak araştırmalar kemik iliği nakillerinin otoimmün hastalıkların tedavisinde ve insanlara nakil yapılan organları tolere etmelerine yardımcı olmada yararlı sağlayacağını göstermektedir.

Yetişkin kök hücrelere dayalı diğer tedaviler şu anda klinik deneylerde gereçkleşmektedir. Bu denemeler tamamlanıncaya kadar farklı hastalıkların tedavisinde hangi kök hücre tipinin en etkili olduğunu bilmemekteyiz.

Embriyonik kök hücrelere dayalı tedaviler ne zaman kullanılabilir?

İlk insan embriyonik kök hücre tedavilerinin ne zaman yaygın bir şekilde sağlanabileceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur. Genel olarak ilk insan denemesinden yaygın kullanıma doğru giden yol on yıllık bir düzen periyotundadır. Bu uzun zaman dilimi, bir tedavinin hem güvenli hem de etkili olduğunu göstermek için atılması gereken birçok adımın sonucudur.

Eğer embriyonik kök hücreler normal bir yolu izlerse, embriyonik kök hücrelere dayanan tedaviler yaygın olarak kullanılmadan önce uzun yıllar sürebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder